marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Tartaletki z mąki orkiszowej z kremem kawowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 18
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Babeczki kruche najczęściej podawane są z kremami róznego rodzaju, np. budyniowymi lub serowymi i nie tylko. Dodatek z owoców, bakalii, czy cukierków do ozdabiania ciast i deserów jest ważny, aby można było "jeść oczyma".

Tartaletki z mąki orkiszowej z kremem kawowym

Składniki:

Tartaletki z mąki orkiszowej z kremem kawowym

 

  • 400 g. mąki orkiszowej,
  • kostka masła miękkiego- w tym do natłuszczania foremek,
  • 4 żółtka,
  • kartonik śmietanki 30 %,
  • cukier waniliowy,
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia lub sody,
  • szczypta soli.
  • Na krem:
  • 1/2l. wrzątku,
  • 3-4 łyżeczki kawy cappuccino smakowego, np. kokosowego,
  • piana z białek,
  • 5 płatków żelatyny,
  • łyżka zimnej wody,
  • 4 żóltka,
  • 1/2 szklanki cukru białego lub brązowego,
  • oraz foremki faliste.

Sposób przygotowania:

Tartaletki z mąki orkiszowej z kremem kawowym
Mąkę przesiać na stolnicę i posiekać z kostką masła na wiórki ostrym nożem, zrobić dołek, wbić cztery żółtka, dodać cukier waniliowy, kartonik śmietanki ( ile zabierze ciasto), płaską łyżeczkę sody lub proszku do pieczenia i szczyptę soli. Wyrabiać i zagnieść ciasto w kulę, zapakować i schłodzić w lodówce.

W tym czasie przyrządzić krem kawowy z dowolnego gatunku kawy, np. cappuccino smakowym-taki wybrałam.

Żółtka z cukrem utrzeć do białości na parze. Kawę nasypać do szklanki i zalać wrzątkiem, zamieszać i odczekać kilka minut, a potem dodać do masy jajecznej i jeszcze trochę ucierać z pięć min. Potem zestawić i wystudzić, a z białek ubić sztywną pianę. Płatki żelatyny namoczyć w łyżce zimnej wody i dodać do masy wraz z pianą z białek. Wstawić ostudzoną mase do lodówki na 40 min.

Ciasto zaś wyjąć, rozwałkowac nieco i podzielić na średnie kawałki ( ok.18 ). Foremki do babeczek natłuścić i wylepić ciastem, szczególnie na brzegach.

Foremki ustawić na kratkę rusztową w nagrzanym do 200 st. C piekarniku. Piec z ok. 20-25 min. Po upieczeniu i ostudzeniu wybić ciastka z foremek na blat, a potem napełniać kremem i udekorować cukierkami w kształcie ziarenek kawy.

Podawać na paterze z talerzy.

pieczenie

Tagi:

tarta