Sposób przygotowania:
Tartaletki z mąki orkiszowej z kremem kawowym
Mąkę przesiać na stolnicę i posiekać z kostką masła na wiórki ostrym nożem, zrobić dołek, wbić cztery żółtka, dodać cukier waniliowy, kartonik śmietanki ( ile zabierze ciasto), płaską łyżeczkę sody lub proszku do pieczenia i szczyptę soli. Wyrabiać i zagnieść ciasto w kulę, zapakować i schłodzić w lodówce.
W tym czasie przyrządzić krem kawowy z dowolnego gatunku kawy, np. cappuccino smakowym-taki wybrałam.
Żółtka z cukrem utrzeć do białości na parze. Kawę nasypać do szklanki i zalać wrzątkiem, zamieszać i odczekać kilka minut, a potem dodać do masy jajecznej i jeszcze trochę ucierać z pięć min. Potem zestawić i wystudzić, a z białek ubić sztywną pianę. Płatki żelatyny namoczyć w łyżce zimnej wody i dodać do masy wraz z pianą z białek. Wstawić ostudzoną mase do lodówki na 40 min.
Ciasto zaś wyjąć, rozwałkowac nieco i podzielić na średnie kawałki ( ok.18 ). Foremki do babeczek natłuścić i wylepić ciastem, szczególnie na brzegach.
Foremki ustawić na kratkę rusztową w nagrzanym do 200 st. C piekarniku. Piec z ok. 20-25 min. Po upieczeniu i ostudzeniu wybić ciastka z foremek na blat, a potem napełniać kremem i udekorować cukierkami w kształcie ziarenek kawy.
Podawać na paterze z talerzy.
W tym czasie przyrządzić krem kawowy z dowolnego gatunku kawy, np. cappuccino smakowym-taki wybrałam.
Żółtka z cukrem utrzeć do białości na parze. Kawę nasypać do szklanki i zalać wrzątkiem, zamieszać i odczekać kilka minut, a potem dodać do masy jajecznej i jeszcze trochę ucierać z pięć min. Potem zestawić i wystudzić, a z białek ubić sztywną pianę. Płatki żelatyny namoczyć w łyżce zimnej wody i dodać do masy wraz z pianą z białek. Wstawić ostudzoną mase do lodówki na 40 min.
Ciasto zaś wyjąć, rozwałkowac nieco i podzielić na średnie kawałki ( ok.18 ). Foremki do babeczek natłuścić i wylepić ciastem, szczególnie na brzegach.
Foremki ustawić na kratkę rusztową w nagrzanym do 200 st. C piekarniku. Piec z ok. 20-25 min. Po upieczeniu i ostudzeniu wybić ciastka z foremek na blat, a potem napełniać kremem i udekorować cukierkami w kształcie ziarenek kawy.
Podawać na paterze z talerzy.
pieczenie