kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Kiszony kalafior

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Prawie wszyscy kiszą kalafior, ukisiłam więc i ja. Smak bardzo ciekawy i oryginalny, świetny jako dodatek do drugiego dania. Polecam.

Kiszony kalafior Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kiszony kalafior

 

Sposób przygotowania:

Kiszony kalafior
Wodę wlewamy do garnka i wsypujemy sól, zagotowujemy. Kalafior dzielimy na mniejsze różyczki i myjemy w zimnej wodzie.

Do czystych i wyparzonych słoików ( 0,9 l ), wsypujemy po jednej czubatej łyżce przyprawy do kiszenia ogórków, wkładamy różyczki kalafiora i wlewamy zalewę, zakręcamy słoiki.

Słoiki odstawiamy w ciepłe miejsce na kilka dni , najlepiej na ręcznik.
Kiszony kalafior
Kalafiora dzielimy na mniejsze różyczki i wkładamy do miski
Kiszony kalafior
Do różyczek kalafiora, wlewamy wodę i myjemy
Kiszony kalafior
Do słoika wsypujemy po jednej czubatej łyżce przyprawy
Kiszony kalafior
Do słoików z przyprawą wkładamy różyczki kalafiora