bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 870]

Powidła śliwkowo-jabłkowe

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zawsze robię kilka słoiczków tych pysznych powideł, później wykorzystuję je do różnych ciast i deserów.

Powidła śliwkowo-jabłkowe

Składniki:

Powidła śliwkowo-jabłkowe

 

Sposób przygotowania:

Powidła śliwkowo-jabłkowe
Śliwki myjemy, usuwamy z nich pestki, mielimy na grubym sitku, jabłka obieramy i usuwamy gniazda nasienne, kroimy na bardzo małe kawałki, przekładamy do garnka z grubym dnem, zasypujemy cukrem, mieszamy.

Dusimy na małym ogniu ciągle mieszając do momentu aż owoce zaczną się rozpadać. Wsypujemy cynamon oraz ziarna z laski wanilii, dokładnie mieszamy, dżem przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy. 

Pasteryzujemy przez 20 minut od momentu zagotowania.