Stenka

Stenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 331]

Dżem mirabelkowy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 30
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Znalazłam na nieużytkach drzewo uginające się od czerwonych mirabelek. Nie mogłam przejść obojętnie, bo część już spadła marnowała się pod drzewem.

Dżem mirabelkowy Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Dżem mirabelkowy

 

Sposób przygotowania:

Dżem mirabelkowy
Mirabelki opłukać, przełożyć do garnka z grubym dnem, dodać 1/4 szklanki wody i kilka goździków. Gotować około godziny bez przykrycia aż śliwki się rozgotują. Następnie zdjąć garnek z ognia i łyżeczką wyjąć pestki.

Dodać cukier i gotować jeszcze około 20 minut mieszając aby się nie przypaliły.

Gotujący dżem przełożyć do wyprażonych słoików i pozostawić je do wystygnięcia do góry dnem.
Dżem mirabelkowy
Wyjmowanie pestek po rozgotowaniu śliwek jest dużo łatwiejsze