zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Śliwkowy wieniec

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

wilgotne ciasto ze śliwkami

Śliwkowy wieniec

Składniki:

Śliwkowy wieniec

 

  • 200 g margaryny Kasia
  • 1 szk cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 5 jaj
  • 2 szk mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 10 śliwek
  • 1 szk cukru pudru
  • 3 łyżki soku śliwkowego
  • śnieżki cukrowe do dekoracji

 

Sposób przygotowania:

Śliwkowy wieniec
Margarynę o temperaturze pokojowej utrzeć na puszystą masę z cukrem i cukrem waniliowym. W trakcie ucierania dodawać po jednym jajku. Gdy jajka dobrze się połączą z margaryną, wsypać jedną szklankę mąki i jedną łyżeczkę proszku do pieczenia. Wymieszać i dodać drugą szklankę mąki i drugą łyżeczkę proszku do pieczenia. Masę przełożyć do tortownicy z kominkiem wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą. Umyte i wypestkowane śliwki pokroić na połówki, posypać mąką i wetknąć dookoła kominka w ciasto. Piec w temperaturze 175 stopni przez 45 minut. Z cukru pudru i soku zrobić lukier. Wystudzone ciasto posmarować lukrem i posypać śnieżkami.

Tagi:

śliwki