Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Miodownik z pianką jagodową

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 14

Miodownik z pianką jagodową- doskonały deser dla całej rodziny. Ucieszy podniebienie nawet najbardziej wybrednych smakoszy.

Miodownik z pianką jagodową

Składniki:

Miodownik z pianką jagodową

Ciasto miodowe

  • 400 g mąki,
  • 150 g masła,
  • 2 jajka,
  • 1,5 łyżki miodu płynnego,
  • 150 g cukru,
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej,

Pianka jagodowa

  • 1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego,
  • 5 łyżek jagód z syropu,
  • 3 galaretki fioletowe,

Dodatkowo

Sposób przygotowania:

Miodownik z pianką jagodową
1. Ciasto: Mąkę przesiewam na stolnicę. Łączę z masłem. Dodaję jajka, cukier, miód oraz sodę oczyszczoną. Zagniatam ciasto. Ciasto dzielę na dwie równe części. Jedną część ciasta rozwałkowuję i wykładam na blaszkę o wymiarach 24cm x 24cm. Piekę około 15 minut w temperaturze 180 stopni. To samo co z pierwszą częścią ciasta robię z drugą porcją.

2. Galaretki rozpuszczam w 600 ml wrzącej wody. Odstawiam do przestudzenia. Mleko skondensowane miksuję z jagodami oraz tężejącą galaretką. Masę wykładam na jedno z ciast miodowych. Wyrównuję i przykrywam drugim ciastem. Ciasto wstawiam na dwie godziny do lodówki.

3. Czekoladę łamię na kostki i rozpuszczam nad kąpielą wodną. Na wierzchu ciasta robię z czekolady esy floresy. Całość posypuję kakaową posypką. Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień.