Sposób przygotowania:
Ryżowe gołąbki w sosie pomidorowo paprykowym
Ryż gotujemy w bulionie. Cebulę i czosnek obieramy, siekamy w kosteczkę, szklimy na maśle. Do miski przesypujemy ugotowany ryż, dodajemy cebulę z czosnkiem, doprawiamy solą, pieprzem i maggi - mieszamy. Farsz powinien być pikantny.
Z kapusty oparzamy liście, ścinamy łyko, zawijamy w liście farsz.
Do szerokiego rondla przekładamy łyżkę masła, układamy liście kapusty na dnie, następnie gołąbki. Paprykę myjemy, oczyszczamy z nasion, kroimy w kostkę bądź paski, układamy między gołąbki.
Całość zalewamy passatą pomidorową i wodą. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi przykrywamy na wierzchu liśćmi.
Gotujemy pod przykryciem do miękkości liści ( gotuje w szybkowarze około godziny)
Z kapusty oparzamy liście, ścinamy łyko, zawijamy w liście farsz.
Do szerokiego rondla przekładamy łyżkę masła, układamy liście kapusty na dnie, następnie gołąbki. Paprykę myjemy, oczyszczamy z nasion, kroimy w kostkę bądź paski, układamy między gołąbki.
Całość zalewamy passatą pomidorową i wodą. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi przykrywamy na wierzchu liśćmi.
Gotujemy pod przykryciem do miękkości liści ( gotuje w szybkowarze około godziny)