Sposób przygotowania:
Pieczone kule ryżowe ze szpinakiem
Ugotować ryż wg przepisu na opakowaniu. Odcedzić. Dodać masło, sos sojowy, ser żółty i wymieszać. Osobno, w osolonej wodzie, ugotować marchewki. Odcedzić, ugnieść tłuczkiem. Dodać do ryżu. Wymieszać.
Mrożony szpinak dusić przez kilka minut na rozgrzanym maśle klarowanym. Pod koniec duszenia dodać przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany czosnek, dodać sól czosnek niedźwiedzi. Następnie, gdy już lekko ostygnie, poszatkować go na drobniejsze kawałki. Połączyć z odcedzonym ryżem i marchewką. Dodać jajka, bułkę tartą, ketchup, curry, paprykę, przyprawę do pizzy i gałkę muszkatołową. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać. Formować Kulki wielkości piłeczki pingpongowej, układać na blasze. Piec w temp. 180 st. C przez ok. 20 min.
Można podawać z ulubionym mięsem, rybą lub sosami warzywnymi czy mięsnymi.
Doskonałe również jako przekąska.
Mrożony szpinak dusić przez kilka minut na rozgrzanym maśle klarowanym. Pod koniec duszenia dodać przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany czosnek, dodać sól czosnek niedźwiedzi. Następnie, gdy już lekko ostygnie, poszatkować go na drobniejsze kawałki. Połączyć z odcedzonym ryżem i marchewką. Dodać jajka, bułkę tartą, ketchup, curry, paprykę, przyprawę do pizzy i gałkę muszkatołową. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać. Formować Kulki wielkości piłeczki pingpongowej, układać na blasze. Piec w temp. 180 st. C przez ok. 20 min.
Można podawać z ulubionym mięsem, rybą lub sosami warzywnymi czy mięsnymi.
Doskonałe również jako przekąska.