Sianka

Sianka

Starszy Kucharz
[Przepisów: 40]

Słodka kapusta ze skwarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Świetny dodatek do mięs zwłaszcza drobiu!

Słodka kapusta ze skwarkami

Składniki:

Słodka kapusta ze skwarkami

 

  • 1 główka kapusty białej
  • 25 dkg boczku lub słoniny m(wędzone)
  • 1 duża lub 2 średnie cebyle
  • 1 łyżka smalcu
  • 1 1/2 łyżki cukru
  • 2 łyżki octu
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Słodka kapusta ze skwarkami
Kapustę poszatkować, gotować ze solą aż zmięknie. Boczek lub słoninę pokroić w kostkę wytopić na patelni, dodać cebulę pociętą na drobno, cebula ma się tylko zeszklić. Po ugotowaniu odcedzić,dodać boczek z cebulką, cukier, smalec, ocet, pieprz.
Dobrze przemieszać pozostawić jeszcze przez chwilę na wolnym ogniu.
Smacznego

Tagi:

kapusta