Sposób przygotowania:
Chlebek z musli
Drożdże rozpuścić w niewielkiej ilości wody ze szczyptą mąki i cukru, dobrze wymieszać i odstawić na 20 minut do podwojenia objętości. Mąkę przesiać, dodać do niej miód, musli, sól, rozczyn i maślankę. Wyrabiać do uzyskania elastycznego, gładkiego ciasta (polecam mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego), pod koniec dodając miękkie masło. Z ciasta uformować kulę, przełożyć do miski oprószonej mąką, przykryć ściereczką i odstawić na około 1,5 godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto krótko wyrobić i uformować podłużny bochenek. Umieścić go w keksówce wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie odstawić na około 60 minut do napuszenia. Przed pieczeniem spryskać wodą. Piec w 200 st.C około 30-40 minut do zarumienienia. Upieczony wyjąć i ostudzić na kratce. Smacznego!