Sposób przygotowania:
Bułgarski chlebek
1. Rozczyn: Drożdże rozpuścić w niewielkiej ilości ciepłego mleka ze szczyptą cukru i mąki, dobrze wymieszać, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 20 minut w ciepłe miejsce. 2. Ciasto: Mąkę przesiać, dodać do niej sól, cukier i dobrze wymieszać. Wbić jajko oraz wlać rozczyn. Całość zacząć wyrabiać mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego. Wlewać stopniowo olej, mleko i sok, cały czas miksując. Wyrabiać do uzyskania jednolitego ciasta. Uformować z niego kulę, włożyć do czystej, oprószonej mąką miski, przykryć ściereczką i pozostawić na 1,5 godziny w ciepłym miejscu do podwojenia objętości. 3. Po tym czasie ciasto krótko wyrobić rękami, a następnie podzielić na 4 równe części. Każdą część jeszcze na 4. Ma być 16 równych kawałków. Każdą część rozwałkować na okrągły kształt i posmarować rozpuszczonym i ostudzonym masłem. 4 placki nałożyć na siebie, a następnie zwinąć w roladę. Pokroić ją na trójkąty, a z końców zrobić kuleczki. Tak samo postąpić z pozostałymi 12 plackami ( ma być 8 małych kuleczek i 16 trójkącików). 4. Tortownicę o średnicy 26 cm. Wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Wszystkie trójkąciki ułożyć w formie ostrymi końcami do środka. W środek wepchnąć kuleczki. Chlebek przykryć ściereczką i pozostawić na 30 minut do wyrośnięcia. 5. Po tym czasie posmarować chlebek żółtkiem i posypać sezamem. Piec w 180st.C około 30 minut do zarumienienia ( polecam piec chlebek pierwsze 10 minut przykryty folią spożywczą, ponieważ wierzch może się szybko spiec). Wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia. Smacznego!
biedroneczki
Czekoladka 2
ciasteczka