Sposób przygotowania:
Drożdżowy chleb piwny z makiem
Do misy robota wlać ciepłą wodę, dodać cukier i drożdże, wymieszać. Wlać piwo w temperaturze pokojowej, dodać stopione masło, mąkę i sól.
Zagnieść jednolite ciasto, odstawić do wyrośnięcia na 1,5 godziny. Po tym czasie ciasto wyjąć na stolnicę, zagnieść i uformować bochenek.
Przełożyć go do keksówki wyścielonej papierem do pieczenia. przykryć ściereczką i odstawić na ok 30-40 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie bochenek posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać grubo makiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.
Piec około 35 minut. wystudzić na kratce.
Zagnieść jednolite ciasto, odstawić do wyrośnięcia na 1,5 godziny. Po tym czasie ciasto wyjąć na stolnicę, zagnieść i uformować bochenek.
Przełożyć go do keksówki wyścielonej papierem do pieczenia. przykryć ściereczką i odstawić na ok 30-40 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie bochenek posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać grubo makiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.
Piec około 35 minut. wystudzić na kratce.
SylaUla