kurka79

kurka79

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 153]

Słodki jeż

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Jeż to fajny smakołyk szczególnie dla dzieci.

Słodki jeż Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Słodki jeż

 

  • 1 kostka masła
  • 2 jajka
  • 1 szkl. cukru pudru
  • 4 łyżki kakao
  • 3 paczki herbatników
  • garść ryży preparowanego
  • 3-5 kropel aromatu migdałowego
  • 3 kostki czekolady deserowej
  • posypka kolorowa cukrowa

 

Sposób przygotowania:

Słodki jeż
Jajka ( najlepiej żeby były to świeże jajka wiejskie) całe ucieramy z cukrem pudrem. W oddzielnym naczyniu ucieramy miękkie masło. Łączymy masło z ubitym ''koglem moglem'' , dosypujemy kakao i dodajemy aromat (jeśli ktoś nie lubi migdałowego można go zastąpić np.waniliowym lub w ogóle zrezygnować z dodatku aromatu). Ucieramy wszystko do połączenia składników. Ciastka herbatniki łamiemy na kawałki i dodajemy do masy. Mieszamy łyżką by ciastka połączyły się z masą. Formujemy kształt jeża i przyprawiamy mu kolce z ryżu preparowanego. Dokładamy oczka i ewentualnie posypujemy ryjek tartą czekoladą. Wstawiamy do lodówki. Najlepiej przygotować jeża dzień wcześniej wtedy ciastka zmiękną i będzie lepiej się kroił.
Słodki jeż
Uformowany kształt jeża gotowy do ułożenia na nim kolców.