Sposób przygotowania:
Żeberka w syropie klonowym
W garnku zagotowujemy wodę z liściem, zielem angielskim, czosnkiem, obraną marchewką i cebulą. Do gotującej się wody wkładamy pocięte na kawałki, opłukane wcześniej żeberka.
Gotujemy je 30 minut , wyjmujemy z zalewy i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia.
W plastikowym pojemniku mieszamy ze sobą syrop klonowy, sok jabłkowy i sos sojowy.
Dodajemy pokrojoną papryczkę chilli i czosnek, a także cynamon i anyż mieszamy.
Do tak przygotowanej marynaty wkładamy wystudzone, oproszone solą i pieprzem żeberka i marynujemy je minimum 3 godziny a najlepiej całą noc.
Zamarynowane żeberka przekładamy do naczynia żaroodpornego wraz z marynatą, przykrywamy folią aluminiową i pieczemy 20 minut w 180 stopniach.
Po tym czasie zdejmujemy folię i pieczemy żeberka kolejne 15-25 , aż do zarumienienia. Upieczone żeberka wyjmujemy i serwujemy, smacznego :D
Gotujemy je 30 minut , wyjmujemy z zalewy i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia.
W plastikowym pojemniku mieszamy ze sobą syrop klonowy, sok jabłkowy i sos sojowy.
Dodajemy pokrojoną papryczkę chilli i czosnek, a także cynamon i anyż mieszamy.
Do tak przygotowanej marynaty wkładamy wystudzone, oproszone solą i pieprzem żeberka i marynujemy je minimum 3 godziny a najlepiej całą noc.
Zamarynowane żeberka przekładamy do naczynia żaroodpornego wraz z marynatą, przykrywamy folią aluminiową i pieczemy 20 minut w 180 stopniach.
Po tym czasie zdejmujemy folię i pieczemy żeberka kolejne 15-25 , aż do zarumienienia. Upieczone żeberka wyjmujemy i serwujemy, smacznego :D
SylaUla