kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Słonecznikowe pesto z liści rzodkiewek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na pyszne pesto. Moja wersja jest przygotowana z dodatkiem słonecznika, parmezanu i oleju rydzowego. Polecam jako dodatek do makaronu.

Słonecznikowe pesto z liści rzodkiewek Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Słonecznikowe pesto z liści rzodkiewek

 

  • 50 g liści rzodkiewek
  • 5 łyżek nasion słonecznika
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki tartego parmezanu
  • 12 łyżek oleju rydzowego ( można dać inny )
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3/4 łyżeczki soli

Sposób przygotowania:

Słonecznikowe pesto z liści rzodkiewek
Liście rzodkiewek dokładnie myjemy i usuwamy zanieczyszczenia.

Odsączamy z wody i osuszamy na papierowym ręczniku.

Kroimy na drobno i przekładamy do kielicha blendera.

Czosnek obieramy z łusek i kroimy w kostkę, dokładamy do liści rzodkiewek.

Dodajemy słonecznik, parmezan, olej, sok z cytryny i sól. Blendujemy na gładką masę.
Słonecznikowe pesto z liści rzodkiewek
Pokrojone liście rzodkiewek włożone do kielicha blendera.
Słonecznikowe pesto z liści rzodkiewek
Obrany z łusek czosnek i pokrojony w kosteczkę.
Słonecznikowe pesto z liści rzodkiewek
Pokrojone czosnek dodany do liści rzodkiewek.
Słonecznikowe pesto z liści rzodkiewek
Tarty parmezan dodany do reszty składników.