jagoda59

jagoda59

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 523]

Pesto z listków rzodkiewki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
  • KALORIE: 190
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Wypróbowałam pesto z listków rzodkiewek i wyszło bardzo dobre. Zawsze wyrzucałam listki a okazało się są dobre do przygotowania pesto które polecam.

Pesto z listków rzodkiewki Więcej zdjęć (10)

Składniki:

Pesto z listków rzodkiewki

 

  • listki z rzodkiewek z 1 pęczka
  • oliwa z oliwek około 100 ml
  • soli pieprz do smaku
  • ząbki czosnku 2 szt.
  • ziarna słonecznika 4 łyżki
  • parmezan 3- 4 łyżki startego

Sposób przygotowania:

Pesto z listków rzodkiewki
Liście z rzodkiewek poodcinać od korzenia i opłukać ,osuszyć. Pokroić nożem drobniej, i wrzucić do kielich blendera. Na suchej patelni uprażyć pestki słonecznika, wystudzić. Ząbki czosnku obrać i pokroić na plasterki, dodać do listków.

Wlać oliwę z oliwek i wsypać wystudzone pestki słonecznika. Zmiksować składniki i dosypać startego parmezanu, ponownie zmiksować, przyprawić solą i pieprzem.

Smacznego
Pesto z listków rzodkiewki
Przygotować liście z rzodkiewki najlepiej ekologiczne, oberwać listki od korzenia
Pesto z listków rzodkiewki
listki rzodkiewek opłukać i osuszyć na ręczniku papierowym
Pesto z listków rzodkiewki
Uprażyć na suchej patelni pestki słonecznika
Pesto z listków rzodkiewki
Wsypać pokrojone listki i dodać pokrojony czosnek
Pesto z listków rzodkiewki
Wlać oliwę z oliwek
Pesto z listków rzodkiewki
Dosypać pestki słonecznika uprażone
Pesto z listków rzodkiewki
zmiksować razem składniki
Pesto z listków rzodkiewki
dosypywać po trochu sera parmezanu startego
Pesto z listków rzodkiewki
zmiksować ponownie ,przyprawić solą i pieprzem