Anko28

Anko28

Szef Kuchni
[Przepisów: 45]

Słonecznikowiec

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 24
  • KALORIE: 350
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ciasto może sprawiać trochę trudności, zwłaszcza dla początkujących, ale warto się pomęczyć, bo efekt jest zadowalający. Ciasto jest po prostu pyszne.

Słonecznikowiec

Składniki:

Słonecznikowiec

 

  • 1 i 1/2 kostki masła
  • 4 łyżki mleka
  • 10 dag cukru
  • 30 dag słonecznika
  • 1 puszka krówki
  • herbatniki
  • polewa deserowa

 

 

Sposób przygotowania:

Słonecznikowiec
Upiec biszkopt z 4 jaj. 1/2 kostki masła, 4 łyżki mleka i 10 dag cukru rozpuścić w garnku i dodać do gorącego słonecznik. Chwilę odczekać. Wylać na blachę i upiec w temp. 180 stopni C. około 20 min. Gorące zdjąćz blachy, pokruszyć dość drobno i ostudzić. Pozostałe masło zmiksować i połączyć z puszką krówki.Dodać pokruszony słonecznik, wylać na biszkopt. Następnie ułożyć herbatniki maczane w wódce, połączonej z 1 łyżką zimnej kawy rozpuszczalnej. Udekorować polewą.