agnieszkalider

agnieszkalider

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 786]

Mój pyszny słonecznikowiec

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Ciasto słonecznikowe smakuje rewelacyjnie, pięknie się prezentuje

Mój pyszny słonecznikowiec

Składniki:

Mój pyszny słonecznikowiec

 

  • 6 jaj
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki wody
  • cukier waniliowy
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • mleko w puszce słodzone,
  • 200 g łuskanego, niesolonego słonecznika
  • 250 g masła
  • 5 łyżek cukru
  • 5 łyżek mleka
  • 50 ml rumu
  • polewy czekoladowe gotowe 2 sztuki

Sposób przygotowania:

Mój pyszny słonecznikowiec
W pierwszej kolejności należy przygotować niezbędne składniki na ciasto. Nasępnie mąkę przesiać na drobnym sicie, jajka sparzyćwrzącą wodą. Białka oddzielić od żółtek i ze szczyptą soli ubić białka na sztywną pianę, dodać cukier kryształ i cukier waniliowy a następnie dodać żółtka. Połączyć składniki ze sobą, dalej je ubijać. Dodać mąkę tortową i ziemniaczaną a także proszek do pieczenia a na sam koniec dodać kakao. Wymieszać wszystkie składniki. Nagrzać piekarnik do temperatury około 180-200 stopni C i piec ciasto przez około 30 -40 minut. Piec do suchego patyczka. Wyjąć ciasto, ostudzić i przekroić na dwie równe połowy. 50 g masła, słonecznik, mleko i cukier gotować, mieszając do zagotowania. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć zagotowany słonecznik i piec w 180 stopniach na złoto. Po wyjęciu pokruszyć. W dalszej kolejności należynastępujące składniki włożyć do garnka:masło, słonecznik, mleko i cukier gotować składniki , ciągle mieszając do zagotowania. Prostokątną blaszkę natłuścić margaryną i wyłożyć zagotowany słonecznik i piec całość w nagrzanym piekarniku w temperaturze około 180 -200 stopni C do momentu uzyskania złotego koloru. Po wyjęciu pokruszyć słonecznik. W dalszej kolejności masło utrzeć z masą kajmakową, spirytusem oraz pokruszonym, uprażonym słonecznikiem, zostawiając trochę do posypania ciasta. Masą przełożyć gotowy biszkopt. Na wierzch wyłożyć herbatniki. Na wierzchu wykonac wzory z czekolady jasnej i ciemnej- rozpuszczonej według przepisu podanego na opakowaniu. . Schłodzić ciasto w lodówce.