Sposób przygotowania:
Piernikowy słonecznikowiec
Białka jajek ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli, następnie dodać cukier i nadal ubijać do bardzo sztywnej bezy dodać żółtka jajek i delikatnie wymieszać. Do masy jajecznej ostrożnie wmieszać przesianą mąkę wymieszaną z kakao, przyprawą do pierników i proszkiem do pieczenia na koniec dodać olej i ostrożnie wymieszać.Formę do pieczenia (33 cm na 23 cm) wyłożyć papierem i wylać do niej ciasto. Piec w temp. 180 około 25-30 min.Masa krówkowa:Miękkie masło utrzeć z masą krówkową na gładki krem. Upieczone i ostudzone ciasto przeciąć na dwa placki i nasączyć je kawą, dolny posmarować kremem i przykryć drugim, wierzch ciasta posmarować ubitą śmietana z dodatkiem śmietanfiksów. Na patelni rozpuścić masło z cukrem i mlekiem, dodać słonecznik i mieszając smażyć kilka minut do momentu skarmelizowania się cukru i uzyskania złotego koloru po wystudzeniu posypać słonecznikiem po śmietanie i odstawić ciasto do zastygnięcia.
edytaha
iziona
Edytko jest bardzo pyszne choć tez bardzo słodkie :)
edytaha
Iwonko, zawsze mogę minimalnie zmniejszyć ilość cukru, chociaż z masy krówkowej i tak go nie wydłubię :)
iziona
no właśnie, tutaj ta masa nabija słodyczy bo ciasto jako ciasto nie jest za słodkie, a jak sie zmniejszy ilość masy krówkowej to masa przełożenia straci swój urok, ale u mnie już blaszka po nim umyta wiec nie było tak źle :)