darmiona

darmiona

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 304]

Smalec Edzi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Najlepszy na świecie smalec:-)

Smalec Edzi

Składniki:

Smalec Edzi

 

  • poł kilo boczku pokrojonego w drobną kostkę
  • 1,5 kg mielonej słoniny
  • 0,4 kg zmielonej łopatki
  • kostka smalcu
  • 4 jabłka
  • 4 cebule
  • łyżka soli
  • 1,5 paczki majeranku

Sposób przygotowania:

Smalec Edzi
Do garnka wrzucić mięsa i smalec, rozpuszczać na małym ogniu. Kiedy wszystko się połączy dodać pokrojone w kosteczkę jabłka. Kiedy się lekko zarumienią, wsypać łyżkę soli. Przy mocno zarumienionych jabłkach zacząć powoli dodawać cebulę cały czas mieszając. Na końcu wsypać majeranek i mieszać aż cebula się zeszkli, przelać do słoików.