Mysiunia

Mysiunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1806]

Smalec gęsi z wątróbką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Tłuszcz gęsi jest jednym z najzdrowszych tłuszczy zwierzęcych

Smalec gęsi z wątróbką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Smalec gęsi z wątróbką

 

  • 100 gram sadła gęsiego
  • 3 wątróbki gęsie
  • 2 cebule
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Smalec gęsi z wątróbką
Potrzebujemy tłuszcz gęsi, obrane cebule oraz gęsią wątróbką. Wszystkie składniki staramy się pokroić w jak najdrobniejszą kostkę. Jako pierwsze przesmażamy na patelni pokrojone sadło gęsie i kiedy ładnie się wytopi dodajemy cebulkę - doprawiamy sola i pieprzem. Kiedy cebulka się lekko zrumieni dodajemy wątróbkę i całość przesmażamy do czasu aż będzie miękka. Taki smalec można jeść na dwa sposoby - tradycyjnie smarujemy stężałym smalcem kromki chleba lub jemy na ciepło zaraz po przygotowaniu dogryzając świeżym pieczywem
Smalec gęsi z wątróbką
Potrzebujemy tłuszcz gęsi, obrane cebule oraz gęsią wątróbką.
Smalec gęsi z wątróbką
Wszystkie składniki staramy się pokroić w jak najdrobniejszą kostkę.
Smalec gęsi z wątróbką
kiedy ładnie się wytopi dodajemy cebulkę
Smalec gęsi z wątróbką
dodajemy wątróbkę i całość przesmażamy