olchunia90

olchunia90

Szef Kuchni
[Przepisów: 48]

smalec wiejski z szarą renetą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

smak z dzieciństwa wielu z nas może powrócić na kromce chleba

smalec wiejski z szarą renetą

Składniki:

smalec wiejski z szarą renetą

 

  • 1 kilogram słoniny, pół kilograma cebuli, 2 duże jabłka odmiany szara reneta, sól, pieprz ziołowy

Sposób przygotowania:

smalec wiejski z szarą renetą
słoninę kroimy w grubą kostkę i wysmażamy aż powstaną skwarki. cebulę kroimy w niezbyt drobną kostkę i dodajemy do skwarek pod koniec smażenia i dusimy razem do momenty gdy cebula zacznie się rumienić. następnie wrzucamy obrane i pokrojone w grubą kostkę jabłka, sól, pieprz i podsmażamy do momentu jak jabłka się zaczną rozpadać. zostawiamy do całkowitego zastygnięcia.
podajemy z pieczywem razowym