WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1997]

Smalec z fasoli ze słonecznikiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Smarowidło do pieczywa zwane potocznie smalcem z fasoli białej z puszki, z prażonymi pestkami słonecznika, cebulą i czosnkiem.

Smalec z fasoli ze słonecznikiem Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Smalec z fasoli ze słonecznikiem

 

  • 1 puszka białej fasoli
  • 0,5 cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka ziaren słonecznika
  • Większa szczypta majeranku
  • Szczypta papryki ostrej w proszku
  • Szczypta papryki słodkiej w proszku
  • Sól do smaku
  • Olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Smalec z fasoli ze słonecznikiem

ETAP 1:

Fasolę odsączyć, opłukać i obrać ze skórki. Rozgnieść widelcem.

Ziarna słonecznika uprażyć na suchej patelni. Cebulę obrać i drobno posiekać. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju. Wrzucić cebulę i czosnek. Przesmażyć. Dodać fasolę. Dodać przyprawy i wymieszać. Dodać słonecznik i jeszcze raz wymieszać.

Wystudzić i schłodzić w lodówce.

Smalec z fasoli ze słonecznikiem
Prażone pestki słonecznika dodane do fasoli
Smalec z fasoli ze słonecznikiem
Przyprawy dodane do fasoli z cebulą i czosnkiem
Smalec z fasoli ze słonecznikiem
Rozgnieciona widelcem fasola dodana na patelnię
Smalec z fasoli ze słonecznikiem
Fasola z puszki oplukana i obrana ze skórki
Smalec z fasoli ze słonecznikiem
Cebula i czosnek wrzucone na patelnię