Sposób przygotowania:
Pasta z fasoli a'la smalec
Fasolę przepłukać, namoczyć na noc. Na drugi dzień ugotować do miękkości. Odcedzić i wystudzić. Cebule obrać, pokroić w kostkę, wrzucić na rozgrzany olej, zeszklić i lekko zrumienić. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę przesmażyć. w międzyczasie obrać jabłko i zetrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej. Wrzucić na patelnię. Dusić na małym ogniu, aż zmięknie. Fasolę wrzucić do rozdrabniacza, zmielić. Wrzucić do miski. Dodać cebulę z jabłkiem i czosnkiem. Wlać 2 łyżki wody przegotowanej. Zmiksować blenderem na gładką pastę. Doprawić solą i pieprzem do smaku, dodać majeranek i wymieszać. Wstawić do lodówki na kilka godzin. Przełożyć do miseczki i podawać z chlebem