Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Pasta z fasoli a'la smalec

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Przepyszna pasta z fasoli a’la smalec. Rumiana cebulka, jabłko, czosnek i przyprawy, wszystko jak w prawdziwym smalcu… jedynie fasola… ale mężowi smakowało. I mnie też ;)

Pasta z fasoli a'la smalec Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pasta z fasoli a'la smalec

 

 

Sposób przygotowania:

Pasta z fasoli a'la smalec
Fasolę przepłukać, namoczyć na noc. Na drugi dzień ugotować do miękkości. Odcedzić i wystudzić. Cebule obrać, pokroić w kostkę, wrzucić na rozgrzany olej, zeszklić i lekko zrumienić. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę przesmażyć. w międzyczasie obrać jabłko i zetrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej. Wrzucić na patelnię. Dusić na małym ogniu, aż zmięknie. Fasolę wrzucić do rozdrabniacza, zmielić. Wrzucić do miski. Dodać cebulę z jabłkiem i czosnkiem. Wlać 2 łyżki wody przegotowanej. Zmiksować blenderem na gładką pastę. Doprawić solą i pieprzem do smaku, dodać majeranek i wymieszać. Wstawić do lodówki na kilka godzin. Przełożyć do miseczki i podawać z chlebem
Pasta z fasoli a'la smalec
Cebule obrać, pokroić w kostkę, wrzucić na rozgrzany olej, zeszklić i lekko zrumienić. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę przesmażyć. w międzyczasie obrać jabłko i zetrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej. Wrzucić na patelnię. Dusić na
Pasta z fasoli a'la smalec
Fasolę wrzucić do rozdrabniacza, zmielić. Wrzucić do miski.
Pasta z fasoli a'la smalec
Dodać cebulę z jabłkiem i czosnkiem. Wlać 2 łyżki wody przegotowanej. Zmiksować blenderem na gładką pastę.
Pasta z fasoli a'la smalec
Doprawić solą i pieprzem do smaku, dodać majeranek i wymieszać. Wstawić do lodówki na kilka godzin.