Sposób przygotowania:
Smalec z fasoli z cebulą i chrupiącymi skwarkami
Skwarki z kaszy gryczanej:
Kaszę gryczaną ugotować zgodnie z przepisem umieszczonym na opakowaniu, a następnie ostudzić.
Po tym czasie kaszę należy wymieszać z olejem, papryką wędzoną, odrobiną soli oraz pieprzu i luźno przesypać na blachę uprzednio wysłaną papierem do pieczenia.
Całość piec w rozgrzanym piekarniku 12-15 minut w temperaturze 190-200 stopni. W międzyczasie kaszę należy kilkakrotnie przemieszać.
Smalec:
Fasolę należy odcedzić (kilka łyżek zalewy zostawić), a cebulę drobno pokroić i podsmażyć na odrobinie oleju.
W trakcie smażenia delikatnie ją posolić i posypać pieprzem.
Fasolę z pozostawioną wodą zblendować na masę o jednolitej konsystencji, a następnie wymieszać ze skwarkami z kaszy, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, cebulą oraz pozostałymi składnikami.
Smalec doprawić według własnego smaku i schłodzić w lodówce.
Kaszę gryczaną ugotować zgodnie z przepisem umieszczonym na opakowaniu, a następnie ostudzić.
Po tym czasie kaszę należy wymieszać z olejem, papryką wędzoną, odrobiną soli oraz pieprzu i luźno przesypać na blachę uprzednio wysłaną papierem do pieczenia.
Całość piec w rozgrzanym piekarniku 12-15 minut w temperaturze 190-200 stopni. W międzyczasie kaszę należy kilkakrotnie przemieszać.
Smalec:
Fasolę należy odcedzić (kilka łyżek zalewy zostawić), a cebulę drobno pokroić i podsmażyć na odrobinie oleju.
W trakcie smażenia delikatnie ją posolić i posypać pieprzem.
Fasolę z pozostawioną wodą zblendować na masę o jednolitej konsystencji, a następnie wymieszać ze skwarkami z kaszy, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, cebulą oraz pozostałymi składnikami.
Smalec doprawić według własnego smaku i schłodzić w lodówce.
gusia1000