BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Pieczarki nadziewane

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pieczarki faszerowane smakują zarówno na ciepło jak i na zimno. Tak przygotowane pieczarki idealnie nadadzą się na obiad lub jako samodzielna przekąska lub przystawka.

Pieczarki nadziewane Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pieczarki nadziewane

 

  • mięso mielone 250 g,
  • większe pieczarki około 500 g,
  • cebula 1
  • ząbki czosnku 2
  • cebulka zielona 1 pęczek,
  • bułki tartej 2 łyżki,
  • serek topiony 150 g,
  • sól do smaku,
  • pieprz do smaku,
  • przyprawa do mięsa mielonego ,
  • majeranek 1 łyżeczka,

Sposób przygotowania:

Pieczarki nadziewane
Z pieczarek usuwamy nóżki, oczyszczamy główki tak, by było jak najwięcej miejsca.

Nóżki pieczarek i wydrążone części kapeluszy drobno siekamy, wkładamy na patelnię z dodatkiem oleju. Dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę i czosnek, podsmażamy przez kilka minut, co chwilę mieszając. Doprawiamy pieprzem i solą.

Do miski przekładamy mięso mielone, dodajemy podsmażone nóżki pieczarek, przyprawy i dokładnie mieszamy.

Wydrążone kapelusze pieczarek napełniamy przygotowanym farszem. Układamy w żaroodpornym naczyniu i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.

Pieczemy około 20 - 30 minut.

10 minut przed końcem pieczenia nakładamy kawałki sera topionego i pieczemy do roztopienia serka.

Gotowe posypujemy cebulką zieloną i polewamy ketchupem.





.
Pieczarki nadziewane
Pieczarki oczyszczamy, usuwamy nóżki i wydrążamy środek
Pieczarki nadziewane
Napełniamy przygotowanym farszem z mięsa mielonego
Pieczarki nadziewane
Pieczarki po usmażeniu układamy na liściach sałaty
Pieczarki nadziewane
Gotowe posypujemy posiekaną cebulką zieloną i polewamy keczupem