zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2327]

Fasolowa pasta z prażoną cebulką

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Przepisów na pastę ( smalec ) z fasoli jest wiele. Ja zrobiłam swoja wersję. Do kiszonego lub konserwowego albo małosolnego ogórka idealna.

Fasolowa pasta z prażoną cebulką

Składniki:

Fasolowa pasta z prażoną cebulką

 

  • 2 puszki białej fasoli
  • 1/2 szk prażonej cebulki
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • opcjonalnie odrobina zalewy z fasoli
  • 3 szczypty suszonego czosnku

Sposób przygotowania:

Fasolowa pasta z prażoną cebulką
Do wysokiego naczynia wrzucić odsączoną z zalewy fasolę.

Dodać sól i pieprz oraz czosnek.

Wszystko zblendować, w razie konieczności dodać trochę zalewy z fasoli.

Na koniec dodać cebulkę, wymieszać pastę, przełożyć do słoika i schować najlepiej na noc do lodówki.

Podawać z pieczywem i ogórkiem kiszonym, konserwowym lub pomidorem.