justynak223

justynak223

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1232]

smażona cukinia w panierce

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

kiedyś nie lubiłam cukinii ta zrobiona na chrupko każdemu zasmakuje

smażona cukinia w panierce Więcej zdjęć (5)

Składniki:

smażona cukinia w panierce

 

Sposób przygotowania:

smażona cukinia w panierce
1. Obieramy cukinię. Jeśli jest bardzo młoda można jej nie obierać. Moja miała nie za ładną skórkę więc ją obrałam. 2. Cukinię kroimy w plasterki, nie powinny być za cienkie. 3. Bułkę tartą około 1/2 szklanki, mieszamy z solą i pieprzem. Pieprzu dodałam nieco więcej niż soli. 4. Każdy krążek cukinii obtaczamy najpierw w jajku a potem w panierce. Smażymy na rozgrzanym oleju. 5. Gdy cukinia będzie usmażona na chrupko przekładamy ją na ręcznik papierowy, żeby odsączyć tłuszcz. Taka cukinia świetnie smakuje jako dodatek do mięsa zamiast ziemniaków.
smażona cukinia w panierce
Na samym początku obrałam cukinię ze skórki, gdy jest bardzo młoda nie trzeba tego robić.
smażona cukinia w panierce
Cukinię kroimy na nie za cienkie plasterki i obtaczamy w jajku a następnie w panierce.
smażona cukinia w panierce
Tak wygląda obtoczona już w jajku i panierce cukinia.
smażona cukinia w panierce
Jedyne co zostało nam do końca dania to usmażenie na chrupko cukinii.