nogawkuchni

nogawkuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 403]

Smażona pierś z żółtym serem i wędliną.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Szybki w przygotowaniu mięsny dodatek do obiadu ze smakowicie roztopionym i ciągnącym się żółtym serem.

Smażona pierś z żółtym serem i wędliną. Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Smażona pierś z żółtym serem i wędliną.

 

  • 1 średnia pierś z kurczaka
  • 1 plaster polędwicy sopockiej
  • 2 plastry żółtego sera
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • majeranek
  • czosnek granulowany
  • olej

Sposób przygotowania:

Smażona pierś z żółtym serem i wędliną.
Pierś z kurczaka oprószyć i natrzeć z każdej strony solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać olej. Na niedużym ogniu, na patelni usmażyć pierś i pod sam koniec smażenia na wierzchu piersi położyć plaster wędliny (polędwicy sopockiej) i obsypać go majerankiem, a po chwili na pierś z wędliną i majerankiem położyć oba plastry żółtego sera i obsypać całość z wierzchu granulowanym czosnkiem. Po ułożeniu na usmażonej piersi owych wymienionych dodatków przykryć patelnię pokrywką i podsmażać pierś na bardzo małym płomieniu jeszcze przez moment, aż wędlina się podgrzeje, a ser nieco rozpuści.
Smażona pierś z żółtym serem i wędliną.
Średnia pierś z kurczaka natarta z każdej strony solą i pieprzem.
Smażona pierś z żółtym serem i wędliną.
Pierś z kurczaka podczas smażenia jej na patelni z uprzednio dobrze rozgrzanym olejem.
Smażona pierś z żółtym serem i wędliną.
Podsmażona pierś z kurczaka z ułożonym na wierzchu plastrem polędwicy obsypana majerankiem.
Smażona pierś z żółtym serem i wędliną.
Pierś z kurczaka z dodatkiem sera żółtego ułożonego na sam koniec smażenia.