madzik323

madzik323

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 576]

Smażona wątróbka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Szybki obiad lub kolacja bogata w żelazo oraz witaminy B9 i B12. Wbrew nazwie podroby to dość smaczne danie.

Smażona wątróbka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Smażona wątróbka

 

Sposób przygotowania:

Smażona wątróbka
Wątróbkę myjemy, oczyszczamy i osuszamy. Podroby przyprawiamy czarnym mielonym pieprzem oraz oprószamy mąką pszenną. Cebulę obieramy i kroimy w piórka, a następnie szklimy na margarynie. Zeszkloną cebulę zdejmujemy z patelni, a na pozostałym na niej silnie rozgrzanym tłuszczu smażymy wątróbkę. Pod koniec smażenia dodajemy zeszkloną cebulkę. Na samym końcu przyprawiamy do smaku solą. Podajemy z ulubionymi dodatkami np. kiszonym ogórkiem.
Smażona wątróbka
Wątróbkę drobiową myjemy oczyszczamy i osuszamy
Smażona wątróbka
Białe cebule obieramy i kroimy w piórka
Smażona wątróbka
Pokrojoną w piórka cebulę szklimy na margarynie
Smażona wątróbka
Pod koniec smażenia do wątróbki dodajemy cebulę