Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Wątróbka drobiowa w sosie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Smażona wątróbka z kurczaka z czerwoną cebulą w sosie.

Wątróbka drobiowa w sosie Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Wątróbka drobiowa w sosie

 

  • 1/2 kg wątróbki z kurczaka
  • olej do smażenia
  • sól do smaku
  • przyprawa do kurczaka - wg uznania
  • mąka pszenna do obtoczenia
  • 1czerwona cebula
  • 1 kostka mięsna
  • 1 łyżka mąki pszennej do zagęszczenia sosu

Sposób przygotowania:

Wątróbka drobiowa w sosie
Każdą wątróbkę z kurczaka oczyścić i przekroić na 3 - 4 mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzać olej. Każdy kawałek wątróbki obtoczyć dokładnie w mące i kłaść na rozgrzany olej. Wątróbki oprószyć solą i posypać obficie przyprawą do kurczaka. Wątróbki usmażyć na rumiano z obu stron (do uzyskania chrupiącej skorupki). Cebulę obrać, pokroić w kostkę, dodać do wątróbki. Cebulę zrumienić lekko. Do wątróbki z cebulą wlać 2 szklanki wody i dodać kostkę mięsną. Wszystko zagotować. W 1/2 szklanki zimnej wody dokładnie rozmieszać 1 łyżkę mąki, zagęścić tym sos, ponownie doprowadzić do wrzenia. W razie potrzeby sos doprawić do smaku jeszcze odrobiną soli.
Wątróbka drobiowa w sosie
Obtoczone w mące i przyprawione kawałki wątróbki smażone na oleju.
Wątróbka drobiowa w sosie
Pokrojona w kostkę cebula dodana do usmażonej wątróbki.
Wątróbka drobiowa w sosie
Wątróbka z cebulą zalane dwiema szklankami wody.