Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Smażone kuleczki z ricotty (czekoladowe) wg Di

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Przepis autorski, czyli mój. Kuleczki są pyszne i znikają niezwykle szybko. Z zewnątrz chrupiące a w środku delikatne.

Smażone kuleczki z ricotty (czekoladowe) wg Di Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Smażone kuleczki z ricotty (czekoladowe) wg Di

 

  • 120 g sera ricotta
  • 1 małe jajko
  • 1-2 łyżeczki cukru pudru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżka likieru orzechowego
  • 10 g czekolady (u mnie gorzka)

Dodatkowo:

  • mąka do obtaczania
  • olej

Opcjonalnie:

  • polewa czekoladowa/czekolada do stopienia

Sposób przygotowania:

Smażone kuleczki z ricotty (czekoladowe) wg Di

Masa:

Smażone kuleczki z ricotty (czekoladowe) wg Di
Do masy można dodać ulubione bakalie lub inne składniki.

Serek połączyć z jajkiem, mąką, cukrami a na końcu z czekoladą (startą).
Po wymieszaniu dodać likier.

Kulki:

Smażone kuleczki z ricotty (czekoladowe) wg Di
Obtoczenie kule w mące sprawi, że będą miały chrupiący wierzch.

Z masy uformować kulki przypominające wielkością orzech włoski. Kulki obtoczyć w mące pszennej.

Smażenie:

Smażone kuleczki z ricotty (czekoladowe) wg Di
Kuleczki powinny być lekko zarumienione.

Kuleczki smażyć z każdej strony na mocno rozgrzanym oleju. Olej powinien być do głębokiego smażenia. Nie powinno się smażyć zbyt długo, ponieważ będą pękać.

Odsączanie:

Smażone kuleczki z ricotty (czekoladowe) wg Di
Kuleczki nie chłoną wiele oleju.

Usmażone kulki odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku kuchennym.

Polewa:

Smażone kuleczki z ricotty (czekoladowe) wg Di
Można użyć dowolnej czekolady.

Kuleczki idealnie komponują się z polewą czekoladową. Można samemu roztopić czekoladę i polać po kulkach.