akrobatka2

akrobatka2

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 594]

Budyniowe babeczki z czekoladowymi kulkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Fantastyczne babeczki z dodatkiem budyniu, udekorowane słodkim kremem kakaowym i czekoladowymi kuleczkami. Polecam!

Budyniowe babeczki z czekoladowymi kulkami

Składniki:

Budyniowe babeczki z czekoladowymi kulkami

Ciasto

  • 1,5 szkl. mąki pszennej tortowej
  • 1 opakowanie (40 g) budyniu czekoladowego (proszek!)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1 duże jajko w temperaturze pokojowej
  • 1 szkl. mleka w temperaturze pokojowej
  • 1/2 szkl. oleju w temperaturze pokojowej

Krem kakaowy

  • 200 g miękkiego masła
  • 1 szkl. cukru pudru (lub mniej)
  • 4 łyżki mleka
  • ekstrakt waniliowy
  • 1-2 łyżki kakao naturalnego

Sposób przygotowania:

Budyniowe babeczki z czekoladowymi kulkami

Ciasto

Suche składniki wymieszać, mokre roztrzepać w innej misce. Dodać je do suchych i wymieszać. Masę przelać do papilotek do ¾ ich wysokości. Do każdej wcisnąć jedną kuleczkę czekoladową. Babeczki piec w 180 st.C około 20-25 minut. Po tym czasie wyjąć i pozostawić do wystudzenia.

Krem kakaowy

Masło utrzeć z cukrem pudrem i kakao do puszystości. Pod koniec ucierania dodać ekstrakt i mleko, zmiksować.

Dekoracja

Ostudzone babeczki udekorować kremem i czekoladowymi kulkami. Smacznego!


Tagi:

jajko jajka