Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 871]

Czekoladowe kuleczki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Mocno czekoladowe trufelki obtoczone w wiórkach kokosowych. Mogą powstać z również z innego ciasta czekoladowego, jeżeli posiadamy zbędne odcinki.

Czekoladowe kuleczki Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Czekoladowe kuleczki

 

  • 2 łyżki spirytusu
  • 200g czekolady gorzkiej
  • CIASTO:
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1/3 szklanki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

 

Sposób przygotowania:

Czekoladowe kuleczki
W jednej misce wymieszać wszystkie suche składniki, a w drugiej wszystkie mokre. Mokre roztrzepać trzepaczką, a kiedy się połączą wsypać suche składniki. Mieszać tylko do momentu połączenia się składników. Wylać do formy i piec w 180*C przez ok 25min. Ciasto wystudzić rozrywając na mniejsze kawałki. Przesuszone ciasto zmiksować w rozdrabniaczu uzyskując konsystencję piasku. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i wlać do ciasta. Wymieszać dodając spirytus. Formować kulki i od razu obtaczać w wiórkach kokosowych. Smacznego!
Czekoladowe kuleczki
Upieczone ciasto porozrywać, aby przeschło.
Czekoladowe kuleczki
Do rozdrobnionego ciasta dodać rozpuszczoną czekoladę.