iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Smażone lody

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Wyjątkowy deser na wyjątkowy dzień jest pyszny w swojej ciepłej chrupiącej panierce i zimnym środeczku.

Smażone lody Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Smażone lody

 

  • 20 dag lodów czekoladowych
  • 1 szklanka śmietany 30 %
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 szklanka bakalii ja miałam migdały w słupkach
  • 1 szklanka oleju
  • 5 dag gorzkiej czekolady

 

Sposób przygotowania:

Smażone lody
Deser zaczynamy od wstawienia miseczek w których podamy do zamrażalnika, aby nam się schłodziły w tym samym czasie w wąskim metalowym kubeczku nagrzewamy olej i szybkoubijamy śmietanę z cukrem pudrem. Z bardzo zimnych lodów nabieramy po porcji i szybko, ale dokładnie obtaczamy w bakaliach, przy pomocy dwóch łyżek kulki wkładamy dosłownie na sekundę do gorącego oleju w tym czasie bakalie się zrumienią, ale środek nie rozpuści i będzie nadal zimny. Lody podajemy w schłodzonych miseczkach z porcją bitej śmietany i dodatkowo polaną rozpuszczoną czekoladą.
Smażone lody
Z zimnych podów formujemy porcję i nasypujemy bakalie
Smażone lody
Porcję lodów szybko i dokładnie obtaczamy w bakaliach