WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1680]

Smażone paluszki ziemniaczane

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Smażone paluszki ziemniaczane z gotowanych młodych ziemniaków z serkiem śmietanowym i mąką krupczatką.

Smażone paluszki ziemniaczane

Składniki:

Smażone paluszki ziemniaczane

 

  • 1,5 szklanki ugotowanych młodych ziemniaków
  • 1 małe żółtko
  • 1 łyżka serka śmietankowego
  • 0,5 szklanki mąki krupczatki
  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej
  • Sól, pieprz do smaku
  • Olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Smażone paluszki ziemniaczane

ETAP 1:

Ugotowane i wystudzone ziemniaki ugniesc tłuczkiem lub widelcem. Dodać obie mąki. Dodać serek i żółtko. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Zagnieść ciasto.

Pokroić na kawałki. Każdy kawałek uformować w waleczek. Wałeczki powinny mieć ok. 8cm długości. Na patelni rozgrzać olej i włożyć paluszki.

Smażyć ze wszystkich stron na rumiano. Odsączyć na ręczniku papierowym.

Podawać na ciepło, same lub z sosem czosnkowym.