Ania321

Ania321

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 946]

Ślimaczki z ciasta francuskiego z łososiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Takie ślimaczki francuskie nadziane serkiem śmietankowym, wędzonym łososiem oraz ogórkiem dobrze smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Ślimaczki z ciasta francuskiego z łososiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ślimaczki z ciasta francuskiego z łososiem

 

  • ciasto francuskie 1 duży płat (375 gram)
  • serek śmietankowy 100 gram
  • pieprz
  • łosoś wędzony plastry 100 gram
  • ogórek konserwowy 2 szt
  • koperek 1 pęczek
  • jajko do posmarowania

Sposób przygotowania:

Ślimaczki z ciasta francuskiego z łososiem
Rozwijamy arkusz ciasta i kroimy je poprzecznie na pół, każdą z nich cienko smarujemy serkiem. Z jednej strony zostawiamy trochę miejsca, by można było skleić brzegi ciasta.

Oprószamy pieprzem i układamy kawałki łososia oraz pokrojonego w cienkie paski ogórka. Posypujemy koperkiem.

Zwijamy ciasto w ciasne rulony i kroimy je w plastry. Układamy ślimaczki na blaszce wyłożonej papierem i smarujemy wierzch rozbełtanym jajkiem.

Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut. 
Ślimaczki z ciasta francuskiego z łososiem
Rozwijamy arkusz ciasta i kroimy je poprzecznie na pół, każdą z nich cienko smarujemy serkiem.
Ślimaczki z ciasta francuskiego z łososiem
Oprószamy pieprzem i układamy kawałki łososia oraz pokrojonego w cienkie paski ogórka.
Ślimaczki z ciasta francuskiego z łososiem
Zwijamy ciasto w ciasne rulony i kroimy je w plastry.
Ślimaczki z ciasta francuskiego z łososiem
Układamy ślimaczki na blaszce wyłożonej papierem i smarujemy wierzch rozbełtanym jajkiem.