ajrinwu

ajrinwu

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 282]

Smażone patisony

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Młode, smażone Patisony w sam raz na śniadanie albo jako przystawka. Latem nacieszmy się bogactwem świeżych warzyw.

Smażone patisony Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Smażone patisony

 

Sposób przygotowania:

Smażone patisony
Mlodego Patisona o miękkiej skórce myjemy pod bieżącą wodą i kroimy w średniej wielkości plastry. Potem kroimy jeszcze na pół. Rozbijamy cztery małe jajka i je roztrzepujemy widelcem. Dodajemy szczyptę soli i pieprzu ziołowego. Plastry Patisonów moczymy w jajku i obtaczamy w mące.

Smażymy na dobrze rozgrzanym oleju rzepakowym z dwóch stron, na zloty kolor.
Smażone Patisony
Młodego Patisona dobrze myjemy i sprawdzamy czy ma miękką skórkę.
Smażone Patisony
Kroimy na średniej grubości plasterki, możemy jeszcze przekroić na pół.
Smażone Patisony
Wbijamy cztery małe jajka albo trzy duże.
Smażone Patisony
Jajka roztrzepujemy widelcem i dodajemy sól oraz szczyptę soli.
Smażone Patisony
Plastry Patisonów moczymy w jajku i obtaczamy w mące.