Ania321

Ania321

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1190]

Galareta z wędzonym łososiem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Jeśli zostało nam trochę rosołu to zamiast zupy pomidorowej warto z niego przygotować galaretę z wędzonym łososiem.

Galareta z wędzonym łososiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Galareta z wędzonym łososiem

 

  • 100 gram łososia wędzonego na zimno
  • 500 ml rosołu
  • 10 gram żelatyny
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 ugotowana marchewka
  • 5 łyżek kukurydzy
  • 1 jajko ugotowane na twardo
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Galareta z wędzonym łososiem
Podgrzewamy rosół (ale nie doprowadzamy do wrzenia), dodajemy do niego żelatynę i dokładnie mieszamy, aż całkowicie się rozpuści.

Czosnek drobno siekamy i dodajemy do rosołu. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku.

W kokilkach układamy po plasterku jajka i po łyżce kukurydzy.

Łososia dzielimy na kawałki, marchewkę kroimy w kostkę. Również wrzucamy do kokilek i zalewamy wywarem. Odstawiamy do wystudzenia, a następnie wstawiamy do lodówki, aby galareta stężała.
Galareta z wędzonym łososiem
Podgrzewamy rosół (ale nie doprowadzamy do wrzenia), dodajemy do niego żelatynę i dokładnie mieszamy, aż całkowicie się rozpuści.
Galareta z wędzonym łososiem
Czosnek drobno siekamy i dodajemy do rosołu.
Galareta z wędzonym łososiem
Łososia dzielimy na kawałki, marchewkę kroimy w kostkę.
Galareta z wędzonym łososiem
Do kokilek wrzucamy łososia oraz marchewkę i zalewamy wywarem.