Sposób przygotowania:
Patisony nadziewane mięsem marchewką i pieczarkami
Patisony myjemy, odcinamy góry i wydrążamy środek. Solimy lekko i odstawiamy.
Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy posiekaną drobno cebulkę, podsmażamy. Dodajemy mielone mięso i startą na grubych oczkach marchew. Doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec dodajemy pokrojone pieczarki i chwilę podsmażamy.
Wydrążone patisony wypełniamy farszem, posypujemy startym żółtym serem i układamy na blaszce, podlewamy odrobiną osolonej wody.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy początkowo dołem, potem całością przez ok 0,5 godziny, aż patisony odpowiednio zmiękną, a ser się przypiecze.
Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy posiekaną drobno cebulkę, podsmażamy. Dodajemy mielone mięso i startą na grubych oczkach marchew. Doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec dodajemy pokrojone pieczarki i chwilę podsmażamy.
Wydrążone patisony wypełniamy farszem, posypujemy startym żółtym serem i układamy na blaszce, podlewamy odrobiną osolonej wody.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy początkowo dołem, potem całością przez ok 0,5 godziny, aż patisony odpowiednio zmiękną, a ser się przypiecze.