WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 883]

Patisony nadziewane mięsem marchewką i pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Duże, żółte patisony nadziewane mięsem mielonym z marchewką i pieczarkami, zapiekane pod żółtym serem.

Patisony nadziewane mięsem marchewką i pieczarkami

Składniki:

Patisony nadziewane mięsem marchewką i pieczarkami

 

  • 10 sporych patisonów
  • 40 dag mielonego mięsa
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 5 pieczarek
  • kawałek żółtego sera
  • olej do smażenia
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Patisony nadziewane mięsem marchewką i pieczarkami
Patisony myjemy, odcinamy góry i wydrążamy środek. Solimy lekko i odstawiamy.

Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy posiekaną drobno cebulkę, podsmażamy. Dodajemy mielone mięso i startą na grubych oczkach marchew. Doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec dodajemy pokrojone pieczarki i chwilę podsmażamy.

Wydrążone patisony wypełniamy farszem, posypujemy startym żółtym serem i układamy na blaszce, podlewamy odrobiną osolonej wody.

Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy początkowo dołem, potem całością przez ok 0,5 godziny, aż patisony odpowiednio zmiękną, a ser się przypiecze.