ajrinwu

ajrinwu

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 282]

Pizza Irenki na grubym spodzie

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Niezwykle smaczna, domowa pizza na grubym spodzie, w sam raz jako przystawka. Kolorowa i bardzo apetyczna.

Pizza Irenki na grubym spodzie Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Pizza Irenki na grubym spodzie

Składniki na rozczyn

  • Łyżka mąki pszennej
  • Łyżeczka cukru
  • Pół szklanki ciepłej wody

Składniki na ciasto na pizzę

Na wierzch pizzy

  • Serek kremowy topiony
  • Laska kiełbasy śląskiej
  • 1fioletowa cebula
  • 1 pomidor

Sposób przygotowania:

Pizza Irenki na grubym spodzie
Najpierw robimy rozczyn drożdżowy z łyżki mąki, 5dag drożdży i łyżeczki cukru. Gdy zaczyn zacznie pracować dodajemy do niego półtora szklanki mąki pszennej, 6 żółtek i łyżeczkę soli. Zagniatamy ciasto na pizzę, na koniec dodajemy łyżkę oleju rzepakowego. Ugniatamy lub wałkujemy na cieńszy placek.

Przekładamy do formy i układamy kawałki serka topionego, plasterki kiełbasy, plasterki pomidora i pokrojoną cebulę, wcześniej solimy ją i czekamy aż zmięknie.

Pieczemy.
Pizza Irenki na grubym spodzie
Zagniatamy ciasto na pizzę z podanych składników.
Pizza Irenki na grubym spodzie
Wałkujemy łub rozgniatamy rękami do odpowiedniej wielkości.
Pizza Irenki na grubym spodzie
Na ciasto rozkładamy kawałkami serek topiony.
Pizza Irenki na grubym spodzie
Dodajemy także plastry średniej grubości pomidora.
Pizza Irenki na grubym spodzie
Nakładamy plasterki kiełbasy śląskiej.