WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1714]

Rożki francuskie z jabłkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Szybkie i proste do zrobienia ciastka z gotowego ciasta francuskiego z nadzieniem w postaci prażonych jabłek, udekorowane lukrem cytrynowym.

Rożki francuskie z jabłkiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Rożki francuskie z jabłkiem

 

  • 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
  • ok. 1szkl. prażonych jabłek ze słoika (u mnie domowej roboty)
  • ok. 1-2 łyżeczki soku z cytryny
  • ok. 2-3 łyżki cukru pudru

Sposób przygotowania:

Rożki francuskie z jabłkiem

ETAP 1:

Ciasto francuskie rozwinąć i pozostawić na papierze, w który było zawinięte. Ciasto przekroić wzdłuż na trzy pasy, następnie przekroić pasy na kwadraty o wymiarach ok. 8cmx8cm.

Na środku każdego kwadracika z ciasta nałożyć sporą łyżeczkę nadzienia jabłkowego najlepiej mało słodkiego.

Kwadraty zlepiać w trójkąty i odkładać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

Ciastka piec 20 minut w 200 stopniach. Wystudzić na kratce.

Cukier puder wsypać do miseczki. Dodać sok z cytryny i utrzeć na jednolitą masę. Polukrować rożki. Ja robiłam paseczki przy pomocy rękawa cukierniczego z odciętą końcówką.

Rożki francuskie z jabłkiem
Rożki francuskie po upieczeniu i wyjęciu z piekarnika
Rożki francuskie z jabłkiem
Ciastka zlepione w rożki i ulożone na papierze do pieczenia
Rożki francuskie z jabłkiem
Na każdym kawałku ciasta nakładamy łyżeczkę nadzienia
Rożki francuskie z jabłkiem
Rozwinięte ciasto francuskie pokrojone na kwadraty