WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Rozetki ziemniaczane

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Rozetki ziemniaczane z ugotowanych ziemniaków wymieszanych z jajkami, masłem i śmietanką. Wyciska się je za pomocą szprycy i pieczone w piekarniku. Są bardzo delikatne w środku i mają chrupiącą skórkę.

Rozetki ziemniaczane Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Rozetki ziemniaczane

 

Sposób przygotowania:

Rozetki ziemniaczane

ETAP 1:

Ugotowane i wystudzone ziemniaki zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Dodać do nich jedno całe jajko i jedno żółtko. Wlać śmietankę. Dodać miękkie masło i soli do smaku i dokładnie wymieszać wszystko łyżką lub mikserem na jednolite ciasto.

Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki lub do szprycy i wyciskać małe porcje ciasta na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Blachę wstawić do piekarnika i piec ok. 30 minut w temp. 20 stopni aż się ładnie przypieką z wierzchu.

Podawać jako dodatek do mięsa lub samodzielną przekąskę.

Rozetki ziemniaczane
Rozetki ziemniaczane po upieczeniu w piekarniku
Rozetki ziemniaczane
Ciasto ziemniaczane wyciśnięte na blachę przykrytą papierem do pieczenia
Rozetki ziemniaczane
Ciasto ziemniaczane po wymieszaniu ze wszystkimi składnikami
Rozetki ziemniaczane
Jajka i masło dodane do zmielonych ziemniaków