iwa643

iwa643

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 5470]

Karnawałowe chrusty Ewy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 24
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Chrusty robi się szybciutko wbrew pozorom . Ciasto bajecznie proste , rozwałkowujemy wielki płat tniemy , zwijamy i już smażymy. Moje były smażone na fryturze , ale można i na oleju lub smalcu. Nie zapomnijmy o łyżce spirytusu do ciasta.

Karnawałowe chrusty Ewy

Składniki:

Karnawałowe chrusty Ewy

 

 

  • 4 żółtka

 

 

  • 1 łyżka spirytusu

 

  • ` cukier puder

 

 

  • frytura

 

 

Sposób przygotowania:

Karnawałowe chrusty Ewy
Żółtka oddzielamy od żółtek . Żółtak łączymy z śmietaną .Do dużej miski wsypujemy przesianą mąkę lekko ją solimy. Dodajemy żółtka wymieszane z śmietana 18 % . Wyrabiamy , mieszamy .Dolewamy spirytus. Wykładamy ciasto na stolnicę i łączymy składniki w kule . Posypujemy mąką i rozwałkowujemy cieniutko jak na pierogi. Kroimy w paski , potem w prostokąty pod skosem. Na środku nacinamy i przekładamy jeden koniec prostokąta przez dziurkę , wywijając ciasteczko. Smażmy na gorącym tłuszczu z obu stron. Wyciągamy szczypcami układamy na ręczniku papierowy, Mocno pudrujemy

Tagi:

faworki chrust