Sposób przygotowania:
Smażone rozetki czyli skandynawskie ciasteczka
Wszystkie składniki na ciasto miksujemy ze sobą, na jednolite gładkie ciasto, bez grudek. Ciasto powinno mieć konsystencję ciasta na naleśniki. Tak przygotowane ciasto schładzamy w lodówce ok 20 min. Olej wlewamy do niedużego garnka a następnie gotujemy, ale tak by nie zagotować. Foremkę do rozetek wkładamy do oleju tak by się nagrzała a następnie maczamy w cieście i wkładamy do oleju. Smażymy na złoty kolorek - ok 30s. Gotowe ciasteczka układamy na talerzyku wyłożonym ręcznikiem papierowym, tak by tłuszcz obciekł. Zimne posypujemy cukrem pudrem. Smacznego !! RADY: * Foremka powinna być ciągle ciepła, nie powinniśmy jej odkładać by wystygła. * Jeśli ciasto nie chce nam się odklejać od foremki możemy pomóc sobie łyżką i delikatnie podważyć boczki. * Foremkę maczamy w cieście zanurzając ją tak do 3/4 jej wysokości, nie należy zanurzać całej bo nie będziemy mogli jej ściągnąć z formy.