IwonaM

IwonaM

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 230]

Smażone rozetki czyli skandynawskie ciasteczka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 100
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Wspaniałe ciasteczka rozetki - czyli chrupiące, delikatne i bardzo smaczne. Foremkę znalazłam w kuchennej szafce, postanowiłam ją wykorzystać bo przypomniał mi się smak ciasteczek z dzieciństwa.

Smażone rozetki czyli skandynawskie ciasteczka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Smażone rozetki czyli skandynawskie ciasteczka

 

 

  • DODATKOWO:
  • ok 0,5 l oleju do smażenia
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Smażone rozetki czyli skandynawskie ciasteczka
Wszystkie składniki na ciasto miksujemy ze sobą, na jednolite gładkie ciasto, bez grudek. Ciasto powinno mieć konsystencję ciasta na naleśniki. Tak przygotowane ciasto schładzamy w lodówce ok 20 min. Olej wlewamy do niedużego garnka a następnie gotujemy, ale tak by nie zagotować. Foremkę do rozetek wkładamy do oleju tak by się nagrzała a następnie maczamy w cieście i wkładamy do oleju. Smażymy na złoty kolorek - ok 30s. Gotowe ciasteczka układamy na talerzyku wyłożonym ręcznikiem papierowym, tak by tłuszcz obciekł. Zimne posypujemy cukrem pudrem. Smacznego !! RADY: * Foremka powinna być ciągle ciepła, nie powinniśmy jej odkładać by wystygła. * Jeśli ciasto nie chce nam się odklejać od foremki możemy pomóc sobie łyżką i delikatnie podważyć boczki. * Foremkę maczamy w cieście zanurzając ją tak do 3/4 jej wysokości, nie należy zanurzać całej bo nie będziemy mogli jej ściągnąć z formy.
Smażone rozetki czyli skandynawskie ciasteczka
Przygotowujemy ciasto z podanych składników
Smażone rozetki czyli skandynawskie ciasteczka
W garnku rozgrzewamy olej - powinno go być tyle by zakrył foremkę
Smażone rozetki czyli skandynawskie ciasteczka
Foremkę zanurzamy w cieście pamiętając by nie zalać jej całkiwicie a jedynie do 3/4 wysokości
Smażone rozetki czyli skandynawskie ciasteczka
Taką foremkę z ciastem zanurzamy w oleju.