mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Smażone zielone pomidory

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Zainspirował mnie film Smażone zielone pomidory, z 1991 roku. Ważne jest, aby wybierać białawe, a nie mocno zielone pomidory:)

Smażone zielone pomidory

Składniki:

Smażone zielone pomidory

 

Sposób przygotowania:

Smażone zielone pomidory
Pomidory myję dokładnie, osuszam i kroję razem ze skórką w grube plastry. Jajko roztrzepuję na talerzu z solą i pieprzem. Plastry pomidorów najpierw obtaczam dokładnie w mące, potem w roztrzepanym jajku, a na koniec panieruję dokładnie w bułce tartej. Smażę opanierowane plastry pomidorów na dobrze rozgrzanym tłuszczu na patelni z obydwu stron na złoty kolor. Usmażone pomidory osączam z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Podaję na ciepło.

Tagi:

jajko tarta jajka