WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1710]

Smażonka z kalafiorem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Smażonka z kalafiorem to smażone mięso wieprzowe z karkówki lub szynki z dodatkiem cebuli i ugotowanego kalafiora.

Smażonka z kalafiorem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Smażonka z kalafiorem

 

  • 300g mięsa wieprzowego (karkówka lub szynka)
  • 2 średnie cebule
  • 1 mały lub pół dużego kalafiora
  • sól, pieprz
  • papryka słodka w proszku
  • majeranek
  • tłuszcz do smażenia

Sposób przygotowania:

Smażonka z kalafiorem

ETAP 1:

Kalafior ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Wystudzić i podzielić na różyczki.

Mięso wieprzowe pokroić w grubszą kostkę. Na patelni roztopić kawałek smalcu i wrzucić mięso. Obsmażyć na złoty kolor. Następnie dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Doprawić solą i pieprzem, papryką i majerankiem. Przykryć patelnię i dusić aż mięso będzie miękkie. Od czasu do czasu zamieszać i w razie potrzeby dodać tłuszczu lub odrobinę wody.

Do uduszonego mięsa wrzucić różyczki kalafiora i przesmażyć kilka minut. Można na koniec doprawić. Wyłożyć na talerze.

Smażonka z kalafiorem
Smażonka wieprzowa z kalafiorem wyłożona na talerz