Sposób przygotowania:
Ziemniaczana zapiekanka z mięsem i marchewką
Mięso mielone - ja użyłam mięsa z indyka wymieszać z podsmażoną 1/2 cebulki na oleju kokosowym i ostudzoną wraz z ząbkiem czosnku przepuszczonym przez praskę. Przyprawić solą i pieprzem, wymieszać rękoma.
Ziemniaki obrać i pokroić w plasterki cienkie, cebulę obraną pokroić w krążki. Marchewkę obrać i zetrzeć na grubszej tarce. Wysmarować naczynie do zapiekania posmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Na dnie układać warstwę ziemniaków, następnie warstwę mięsa, na mięso rozłożyć warstwę marchewki. Na to cebulę pokrojoną w krążki i kolejna warstwa ziemniaków.
Całość zalać bulionem lub rosołem i wstawić do piekarnika na 1godzinę i 20 minut, piec w 180 stopniach. Pod koniec pieczenia posypać startym serem żółtym.
Gotowe pokroić na porcje i podawać na ciepło.
Ziemniaki obrać i pokroić w plasterki cienkie, cebulę obraną pokroić w krążki. Marchewkę obrać i zetrzeć na grubszej tarce. Wysmarować naczynie do zapiekania posmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Na dnie układać warstwę ziemniaków, następnie warstwę mięsa, na mięso rozłożyć warstwę marchewki. Na to cebulę pokrojoną w krążki i kolejna warstwa ziemniaków.
Całość zalać bulionem lub rosołem i wstawić do piekarnika na 1godzinę i 20 minut, piec w 180 stopniach. Pod koniec pieczenia posypać startym serem żółtym.
Gotowe pokroić na porcje i podawać na ciepło.