Sposób przygotowania:
Kalafior w cieście
Kalafior płuczemy w zakwaszonej wodzie i wrzucamy na chwilę do osolonego wrzątku. Przestudzamy i dzielimy na różyczki czyli na mniejsze kawałki.
Z jajek mleka i mąki przygotowujemy ciasto naleśnikowe. Mąki dodajemy tyle by powstało ciasto o gęstości kwaśnej śmietany.
Cebulę obieramy i drobniutko kroimy i dodajemy do ciasta.Cebulę można lekko zrumienić na tłuszczu i dopiero dodać do ciasta. Doprawiamy solą do smaku.
Na patelni rozgrzewamy olej i dodajemy pozostałą cebulę. Kawałki kalafiora maczamy w cieście i smażyć na oleju z cebulką.( Gdy cebula zacznie bardzo ciemnieć wyjmujemy ją z tłuszczu). Kalafior smażymy na głębokim tłuszczu albo na patelni i często obracamy. Jeśli ktoś nie lubi cebuli może ją pominąć.
Z jajek mleka i mąki przygotowujemy ciasto naleśnikowe. Mąki dodajemy tyle by powstało ciasto o gęstości kwaśnej śmietany.
Cebulę obieramy i drobniutko kroimy i dodajemy do ciasta.Cebulę można lekko zrumienić na tłuszczu i dopiero dodać do ciasta. Doprawiamy solą do smaku.
Na patelni rozgrzewamy olej i dodajemy pozostałą cebulę. Kawałki kalafiora maczamy w cieście i smażyć na oleju z cebulką.( Gdy cebula zacznie bardzo ciemnieć wyjmujemy ją z tłuszczu). Kalafior smażymy na głębokim tłuszczu albo na patelni i często obracamy. Jeśli ktoś nie lubi cebuli może ją pominąć.