Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 813]

Smażony karp w sosie rodzynkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Karp smażony na chrupko bez panierki za to w towarzystwie sosu rodzynkowego przygotowanego na bazie białego wina i soku pomarańczowego poleca się na zbliżające Święta :)

Smażony karp w sosie rodzynkowym Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Smażony karp w sosie rodzynkowym

 

  • 4 filety z karpia
  • sól, pieprz
  • 1 duża cebula
  • sok z 1 pomarańczy
  • ½ szklanki wody
  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
  • 2/3 szklanki rodzynek
  • 1-2 łyżki miodu
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • oliwa

Sposób przygotowania:

Smażony karp w sosie rodzynkowym
Cebulę kroimy w pół talarki i przesmażamy ją przez 2-3 minuty na odrobinie oliwy. Kiedy cebulą się zeszkli na patelnie dodajemy rodzynki i zalewamy wszystko sokiem z pomarańczy, winem i wodą, przykrywamy i dusimy 5 minut.

Po tym czasie na patelnie dodajemy koncentrat pomidorowy i dusimy sos kolejne 5-8 minut. Po tym czasie sos doprawiamy do smaku miodem i odparowujemy około 3-5 minut, lub do momentu uzyskania pożądanej konsystencji.

Karpia myjemy, bardzo dobrze osuszamy, oprószamy solą i pieprzem. Na patelnie rozgrzewamy dobrze olej i smażymy na złoty kolor karpia po 4-6 minut z każdej strony.

Usmażonego karpia serwujemy razem z sosem rodzynkowym, smacznego ; )
Smażony karp w sosie rodzynkowym
Na patelni podsmażamy pokrojoną w pól talarki cebulę
Smażony karp w sosie rodzynkowym
Dodajemy rodzynki, wino, sok pomarańczowy i wodę i dusimy około 15 minut

Tagi:

ryba karp